Ergene Nehri’nin suyu 3. derece kirli
Trakya’da kirliliğiyle sık sık gündeme gelen Ergene Nehri’nde endüstriyel analiz yapıldı. Buna göre; Ergene’nin suyu 3. derece kirli. Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. , daha anlaşılır bir ifadeyle akan sulara karışır.”
Yıldız Dağları’ndan doğan, 283 kilometre yol kat eden ve Meriç Nehri’ne katıldıktan sonra Ege Denizi’ne dökülen Ergene Nehri, kimyasal ve evsel atıklar nedeniyle yıllardır kirli akıyor. Edirne’deki Uzunköprü Belediyesi, Ergene Nehri’nin 5 noktasından su alarak analiz yaptırdı. Hazırlanan raporda nehir suyunun izin verilen çevre kriterlerinin üzerinde kirlendiği belirtildi. Raporu değerlendiren Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof.
Tarım ve gübreleme faaliyetleri nedeniyle bölgede azot, fosfor ve yağ gibi konsantrasyonların arttığını belirten Prof. Yüzey sularını çevresel kriterlere göre değerlendirdiğimizde hiçbir şekilde içme ve kullanma amaçlı kullanılamamaktadır.Ancak arıtıldıktan sonra bazı sulama ihtiyaçları için kullanılabilecek bir su kalitesine dönüştüğünü görmekteyiz. nokta demirin yüksekliği ve burada demir konsantrasyonları yüksek” dedi. Ergene Nehri’nde değerlerin yüksek olduğunu belirten Dr. 12,58 miligram/litre düzeyindedir.Kimyasal oksijen ihtiyacı da 50’nin üzerindedir.Su seviyesinin üzerinde çıksa bile biz kirli su olarak kabul ederiz.Ölçümlerde bu değer 136’ya kadar çıkmıştır.Demir de yükselmiştir. 110 litreye kadar.Bundan dolayı bu değerler izin verilen çevre kriterlerinin üzerindedir.Aynı zamanda evsel atıkların, kanalizasyon sularının daha anlaşılır bir tabirle akan sulara karışması anlamına da gelmektedir.” Platform Legal Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Bülent Kaçar, kirliliğin kaynağından önlenebileceğini belirterek, arıtma yapılmayan fabrikaların geçici veya geçici olarak kapatılması gerektiğini söyledi. Kaçar, “Ergene havzasından Trakya’ya kadar oluşan bu kara tablo ancak devlet ve bakanlıkların alacağı etkin ve sürekli denetim tedbirleriyle önlenebilir. Aksi takdirde bu kara tablo, bazı günlük çözüm veya açıklamalarla devam edecek.” Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hacer Doğrugüven, Ergene Nehri’nin çok kirli olduğunu belirterek, “Kokusuyla çevreye verdiği zarar feci durumda. Maalesef Trakya’mızı ve Uzunköprü’müzü mahvediyor. Geldiği yer de burası. çok temiz ama Çorlu’dan sonra Çerkezköy maalesef çok kirli.Yıllardır temizlemeye çalıştığımız bir durumda Ergene temizlenmiyor.Yetkililer hiçbir önlem almıyor.Hiçbir önlem almıyorlar ve bizi mahkûm ediyorlar. 90’lardan beri her dakika ‘önlem alıyoruz, temizlik yapıyoruz’ diyerek geçiyor zaman.Siyasiler geliyor, bakıyor, gidiyor.’ ‘Tamam, temizleyeceğiz’ diyorlar, sonra da ‘Uzunköprü’nün köftesi güzel’ diyorlar, yiyorlar ve gidiyorlar.” Bunlar içme suyu olma potansiyeli yüksek yüzey sularıdır. Eğlence amaçlı, alabalık ve diğer hayvansal üretim ve yüzme için vücut teması gerektirenler de dahil olmak üzere çiftlik kullanımı için kullanılabilir. Sınıf 2: Az kirli su. Bunlar içme suyu olma potansiyeline sahip yüzey sularıdır. Alabalık dışında rekreasyon amaçlı ve balık üretimi için kullanılabilir. Kalite kriterlerini sağlama veya mevzuatla belirlenmiş olma kuralı ile sulama suyu olarak kullanılabilir. 3. sınıf: Kirlenmiş su. Gıda ve tekstil gibi nitelikli su gerektiren tesisler hariç, uygun arıtmadan sonra kültür balıkçılığı için kullanılabilecek su ve endüstriyel su.
4. sınıf: Çok kirli su. Sınıf 3 için verilen kalite parametrelerinden daha düşük kalitede olan ve uyum sağlayarak üst kalite sınıfına ulaşabilen yüzey sularıdır.